Lista projektów

Lista projektów, które będą realizowane przez szkoły

Projekt Obszar Liceum Gimnazjum Szkoła podstawowa
I  mikrobiologia Mikroskop jako podstawowe narzędzie do obserwacji drobnoustrojów? Jak zobaczyć to, czego nie widać gołym okiem? Mikroskopowe czary mary
II  chemia Chemiczne i spektroskopowe metody analizy cholesterolu – związku o dużym znaczeniu biologicznym Lecytyna – wydzielanie, zastosowanie i identyfikacja metodą spektroskopii IR  Mydło – produkcja i właściwości
III mikrobiologia Bakterie i ich rola w technologii żywności Bakterie dobre i złe nie tylko w żywności Bakterie – podstępni wrogowie, czy oddani przyjaciele?
IV  mikrobiologia Skuteczność dezynfekcji i sterylizacji w produkcji żywności. Metody oznaczania i usuwania drobnoustrojów w żywności Drobnoustroje wokół nas – czy naprawdę są i jak się ich pozbyć?
V  chemia Spektroskopia w podczerwieni jako narządzie badań produktów biologicznych i żywnościowych Zjawisko świecenia związków chemicznych i biologicznych. Zmiana właściwości tych związków w niskiej temperaturze Właściwości związków chemicznych w bardzo niskich temperaturach
VI mikrobiologia Dwulicowe grzyby, czyli drożdże i pleśnie w żywności. Drożdże i pleśnie w żywności – wróg czy przyjaciel? Czasem dobre, czasem złe, czyli drożdże i pleśnie w żywności.
VII   chemia Woda i roztwory wodne Woda i roztwory wodne Chemia w kuchni
VIII chemia Czy wiemy, co może zrobić światło? Czy wiemy co może robić światło? Elektryczność w domu/ Fizyka w kuchni